Qui va ser Dolors Aleu?
Coneix la persona que dóna nom a un dels Centres Blauclínic

Dolors Aleu i Riera (Barcelona 1857 – 1913) va ser la primera dona llicenciada en Medicina de l’estat espanyol. Tot i que va acabar els estudis el 1879 no va ser fins el 1882 que va obtenir el permís per fer l’examen de llicenciatura, que va superar amb la nota d’excel·lent. Un any després va poder publicar la seva tesi doctoral titulada La necesidad de encaminar por una nueva senda la educación higiénico-moral de la mujer.

Dolors Aleu no va ser la única o primera dona en realitzar els estudis de Medicina al nostre país: Maria Helena Maseras va començar i acabar els estudis de Medicina abans, el 1878 però que no va obtenir permís per llicenciar-se fins el juny del 1882. També Martina Castells, que va acabar els estudis el 1881 i es va llicenciar poc després que Dolors Aleu, l’abril del 1882. Però només Dolors Aleu va exercir la professió de metge, especialitzant-se en ginecologia i medicina infantil.

Va tenir una vida professional molt activa durant 25 anys com a doctora a la seva consulta privada a la Rambla de Catalunya de Barcelona, com a metgessa d’infants a la Casa de Caritat on col·laborava de manera altruista, com a professora d’higiene domèstica a l’Academia de Ciencias, Artes y Oficios para la Mujer (Barcelona), com a membre de la Societé Française d’Hygiene (en fou la primera dona), o com autora de textos de caràcter divulgatiu, perseguint l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les dones, especialment en l’àmbit de la maternitat.

 

Fonts:

Galeria de Metges Catalans

Viquipèdia

 

Fitxers adicionals
Mapa Blauclinic inferior

Adreça de les oficines

C/ Fernando Pessoa, 47-51 08030 Barcelona

Tel. 93 221 47 00

Fax 93 221 47 16

info@blauclinic.cat

Facebook Blauclinic Twitter Blauclinic Linkedin Blaulinic